Visitor Centre, Parc National du Lac-Témiscouata

Squatec

Winning Project

Quebec (Cecobois)

  • Photo : © Stéphane Groleau
  • Photo : © Stéphane Groleau
  • Photo : © Stéphane Groleau
  • Photo : © Stéphane Groleau
  • Photo : © Stéphane Groleau
  • Photo : © Stéphane Groleau

The visitor centre of Quebec’s Parc National du Lac-Témiscouata is an integrated 298 m2 building made entirely of wood, for which the bald-headed eagle served as inspiration. In the same vein, several exterior and interior building components were designed to blend in with the natural surroundings.

The supporting columns are made from cedar specially harvested for this project. The bark was removed according a traditional knife-based technique, thereby adding another distinctive touch to the building. The white wall shingling as well as the deck flooring are also made from cedar, known for durability. The information counter is made of laminated double-grain birch, while the wall behind the counter is assembled from four different types of wood: rustic birch, African mahogany, aspen and cedar.

The total volume of wood used in this building is 795 m3. The torrefied light poplar used in the soffit was left unstained and unvarnished, thus conserving the natural grain of the wood. The value of the wood ceiling, interior panelling and exterior siding was $45,000. The total cost of the structural components, including the supporting columns was $28,480, out of a budget of $1.15 million.

Winning Project Quebec (Cecobois)

  • Institutional project under 1000 M2

Nordic Structures
Conseil de l'industrie forestière du Québec