Parc Linéaire du Lac-Saint-Charles Visitor Centre

Québec

Winning Project

Quebec (Cecobois)

  • Photo : BGLA
  • Photo : BGLA
  • Photo : BGLA
  • Photo : BGLA
  • Photo : BGLA
  • Photo : BGLA

Located at the outlet of Lac Saint-Charles, this visitor centre houses the facilities of an organization dedicated to promoting the ecology and natural environment of this lake and nearby waterway. The 315-m2 building capitalizes on the views out over the lake and enhances the visit experience through the use of an abundant raw material that has been crafted to symbolic effect.

The composite roof structure, made up of conventional components joined to Parallam beams and wood decking, helps create a unique architectural volume that showcases a natural material typically used in Quebec buildings.

The building envelope is made out of horizontal Eastern white pine siding, thus serving to highlight local hues and textures. All in all, wood proved to be a wise choice, not only because it serves to produce the building’s particular structural and architectural features but also because it expresses the symbiotic relationship of this structure with the natural setting of the headwaters of the Saint-Charles River.

The cost of wood products, including installation, was $184,500, out of a total budget of $1 million.

Winning Project Quebec (Cecobois)

  • Exterior Cladding

Nordic Structures
Conseil de l'industrie forestière du Québec