Masson-Mascouche drinking water reservoir

Mascouche

Winning Project

Quebec (Cecobois)

  • Photo : Viau Bastien Gosselin Architectes
  • Photo : Viau Bastien Gosselin Architectes
  • Photo : Viau Bastien Gosselin Architectes
  • Photo : Viau Bastien Gosselin Architectes
  • Photo : Viau Bastien Gosselin Architectes
  • Photo : Viau Bastien Gosselin Architectes

The goal of expanding and upgrading Masson-Mascouche’s drinking water reservoir, a 200-m2 building, had to be reconciled with that of maintaining the existing facility, which houses pumps and other equipment.

Specifically, the project consisted in connecting two distinct volumes with a glulam structure that extended beyond the interior spaces so as to generate both a unified built ensemble and a well-defined exterior area. The structure supporting the roof resembles a pergola while the wood posts recall rows of trees planted according to a well-ordered landscaping scheme.

Wood is present in the form of engineered wood beams and columns as well as spruce and pine decking, thus creating a dynamic exterior space. Also worth noting: the choice of wood for this project stems from a concern with reducing the building’s footprint, which in fact is lower than that achieved with the modern structural materials commonly used in non-residential architecture.

The cost of the wood structure was $250,000, including supplies and installation, out of a total budget of $4.5 million.

Winning Project Quebec (Cecobois)

  • Industrial Project

Nordic Structures
Conseil de l'industrie forestière du Québec